Hvilken titel skal jeg give min bog?

10.1.09

arbejdet med udviklingshæmmede

Man kan groft dele arbejdet i et bofællesskab op i tre kategorier. Den ene er de daglige opgaver der ligger hos den enkelte klient. Praktiske opgaver som alle mennesker har behov for at have gjort og som disse mennesker ikke magter selv. Denne kategori er meget stor, for vi skal have alle mulige evner for at løse opgaverne. Skifte batterier i en røgalarm hører til de lette, være indretningsarkitekt, slukke ildebrænde til de lidt sværere. Personligt må jeg sige at en af de sværere opgaver jeg mødte i denne jul var at få juletræet til at stå lige. Det er normalt gemalens opgave derhjemme.
Der ud over er det den personlige hygiejne og den daglige rengøring, madpakken der skal smøres osv. Det er umuligt at forklare alle de mange opgaver som vi bliver mødt med i denne kategori. Opgaverne skal samtidig modificeres i forhold til den enkelte klient således at nogle kun skal have vejledning og guides igennem opgaverne andre har behov for at vi gør det for dem.
Den anden kategori er den personlige kontakt menneske til menneske. Her skal vi formå at være tilstedeværende, nærværende og et varmt menneske, der kan stille en skulder til rådighed efter behov eller juble med i de mange successer der kommer hver eneste uge. Her er den helt store faldgrube i forhold til mit forrige indlæg om privatliv og arbejdsliv. Vi skal være medarbejderen der er der hele tiden men som aldrig bliver den personlige ven som mange af de udviklingshæmmede mangler i så hård en grad. Det er en balancegang som kræver forståelse af medarbejderen, af klienten og af de pårørende.
Den tredie kategori er det kontorarbejde der følger med at arbejde med andre mennesker. Tlf-samtaler med samarbejdspartnere, statusbeskrivelser, handleplaner, mål, delmål og journaler der skal føres, for ikke at tale om medicinregistrering. Denne kategori må ikke glemmes, og det kan ikke betale sig at græde over den. Den der har prøvet at modtage en ny klient uden fyldestgørende beskrivelser eller det modsatte lærer at værdsætte at det der bliver skrevet er så tydeligt som muligt.
Når disse tre kategorier er ridset op, så har jeg pludselig en masse andre opgaver som måske ikke lige passer ind, det er nemlig slet ikke så nemt at beskrive alt det man kommer ud for som hjemmevejleder.

Ingen kommentarer: